Un any d’Okupa Casa Cádiz

S’ha celebrat l’aniversari del projecte ocupacional Okupa Casa Cádiz. El passat 16 de novembre de 2019, va tenir lloc la festa commemorativa de l’ocupació de la Casa de Cádiz, al carrer Sardenya, 277 de Barcelona. Residents actuals i antics residents amb una llar pròpia, veïnes i veïns i persones voluntàries, s’ho van passar molt bé junt les artistes que van actuar desinteressadament.

A Barcelona, molt pròxim a la “Sagrada Família” es troba aquest immoble que va ser seu de la casa regional andalusa. Es tracta d’una propietat compartida per l’Ajuntament de Cadis (70%) i Bancaixa (30%). Després de deu anys d’abandó va ser ocupat per persones sense llar el passat 9 de novembre de 2018. Des de llavors és autogestionada pels mateixos usuaris. Aquest projecte ha acollit i acull a persones refugiades, persones grans amb pensions insuficients per a costejar-se un lloguer, famílies desnonades de les seves cases i a totes aquelles que dormen al carrer sense un altre lloc on anar.
La convivència d’un projecte d’aquestes característiques en un barri cèntric i turístic no és fàcil: A partir de les denúncies d’alguns veïns, la policia s’ha presentat en diverses ocasions per a detenir les obres de condicionament i també per usurpació de l’immoble.
Malgrat que continua el procés de venda de l’antiga casa regional, l’ajuntament de Cadis sembla per fi disposat a una “cessió temporal sense ànim de lucre”.
“A poc a poc i amb l’ajuda del veïnat s’ha pogut rehabilitar l’edifici que portava més de 14 anys abandonat. S’han arreglat les dutxes, els banys, la cuina així com les sales de descans que compten amb 25 places”, segons explica Lagarder Danciu en el seu blog.
Les persones sense llar que participen en el projecte duen a terme les tasques habituals com la cuina, la neteja, la bugaderia o el guarda-roba. Es tracta de posar en valor les seves capacitats i la seva integritat com a éssers humans.
“En un any de vida Okupa Casa Cadis ha acollit a 110 persones sense llar i refugiades, i 38 han aconseguit sortir del carrer en trobar ocupació i una llar. Més de 300 persones estan registrades en la llista d’espera i poder recuperar-se de la violència del carrer. Des d’Okupa Casa Cadis ens sentim desbordats ja que les institucions no fan el seu treball”, explica l’activista.
Segons el cens realitzat en 2018 per l’Ajuntament de Barcelona, a la ciutat dormen al ras, 956 persones. El cens d’Arrels d’aquest any, en va comptabilitzar 1.195 – segurament són més ja que van quedar llocs sense cobrir- . En 2018, la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar va comprovar que 2.099 dormen en els recursos públics i privats existents a la ciutat i 536 malviuen en assentaments. En 2018 van morir 59 persones als carrers de Barcelona, amb una mitjana de 58 anys d’edat.
“La privatització dels serveis socials és la causa principal que determina que cada dia hi hagi més sense llar als nostres carrers. L’ajuntament de Barcelona destina 37 milions d’euros a les entitats privades i és incomprensible que amb tal inversió no hi hagi resposta per als més de 3.000 sense sostre de Barcelona. Okupa Casa Cadis amb 300 euros al mes cobreix les necessitats bàsiques de 25 persones sense llar cada mes i tot gràcies a la solidaritat veïnal i a l’autogestió”, acaba dient en el seu blog Lagarder Danciu.
No vull acabar aquesta entrada sense abans agrair a les cuineres i cuiners que ens van preparar un estupend menjar i a totes i tots els músics i poetes que van participar en l’aniversari.

Les fotos de la celebració:

Lagarder Danciu explicant el projecte. A la foto l’advocat d’Okupa Casa Cádiz i la responsable d’acolliment.
Usuaris i voluntàries esperant per a lliurar el pastís d’aniversari.
El públic assistent aplaudint les intervencions.
Les usuàries del projecte preparant el menjar per a la festa d’aniversari.
Una voluntària organitzant els plats.
Excel·lent sopar per a les convidades i convidats.
Un moment de la celebració.
Ronny Okupa està molt atent.
Totes i tots ho passaren genial.
Pere va cantar una vegada més el seu pupurri de boleros.
A Lagarder se’l va veure molt feliç.
Javi Celtandes en un moment de la seva actuació.
Esas palmas!
Izabel Laura
Pere, Chantal Revelde i Mateólika disfrutant.
Olza Olzeta
Marta Shanti
¿Y cómo es él? ¿En qué lugar se enamoro de ti?
Mateólika

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×