12 d’octubre: Som resistència anticolonial

La manifestació “12 Octubre: Somos Resistencia Anticolonial”, va recórrer les Rambles de Barcelona fins al monument a Cristòfol Colom, per a denunciar el genocidi colonial que des del 1492, data del “descobriment” d’Amèrica, es produeix en els territoris ancestrals d’aquell continent. Organitzada per la Coordinadora 12 d’octubre, l’acció va ser una festa amb balls d’inspiració indígena i molt de color. La marxa s’inicià a la Virreina caminant Rambles a baix. Durant el recorregut es van fer alguns parlaments del col·lectiu Trans. Finalment, a l’estàtua de Colom es van fer algunes accions performatives i els parlaments finals.

Esperant l’inici de la manifestació
Grups de percussió posaren el ritme
La capçalera de la manifestació anticolonial
El Sindicat de Manters també fou present

A la convocatòria feta a Facebook es reivindica “som la continuïtat de les lluites contra l’ordre colonial, racista, esclavista, patriarcal i capitalista. Som el foc que la colònia no va poder apagar. Som la memòria viva dels nostres avantpassats”. La mobilització va en contra de les polítiques econòmiques europees que depreden el Sud Global, contra els Tractats de Comerç i Inversió que incorporen els tribunals ISDS, uns tribunals privats que s’inclouen en més de 3.000 TCI, que permeten a les grans empreses tenir molt poder sobre els estats per alinear amb els seus interessos lleis i regulacions existents, si van en contra dels seus beneficis econòmics. Segons els organitzadors “que sotmeten a la fam als nostres pobles i assassinen a les nostres defensores de la terra i els rius”. Les multinacionals són considerades els nous colonitzadors. Denuncien la persecució que pateixen quan es veuen obligades i obligats a migrar, mitjançant la “Llei d’estrangeria” espanyola i internats als Centres d’Internament per a Extrangers (CIE), centres de menors. També que es persegueix la venda ambulant i el treball sexual, reservant la seva força de treball per l’hostaleria, les cures i el treball a camp o les dones pateixen abusos sexuals. Especial èmfasi fan en la celebració d’aquest dia per la dreta ultranacionalista espanyola, mentre l’esquerra és còmplice amb el seu silencia de la retirada de la custòdia dels fills de mares migrants per motius misògins i racistes. Finalment reclamen a Europa el reconeixement del genocidi històric que encara és perpetrat en els territoris colonitzats això com els crims contra els activistes.

Grup de ball a l’alçada de Liceu
Caputxes teixides reivindicatives
La depressió és un trauma colonial i aquest trauma és ancestral

Una cosa que em va cridar l’atenció és que és van proferir crits contra Catalunya per racista i esclavista, cosa que segurament és certa en el primer cas, VOX també té representació catalana, i del tot en el segon: cal recordar que famílies burgeses com els Vidal-Quadras van fer fortuna amb aquesta activitat.
Resulta si més no sorprenent, que en la festa del nacionalisme expansiu espanyol, el que justifica el genocidi i espoliació al continent americà, que és la patrona de la Guardia Civil, cos armant encarregat de la gestió de les fronteres espanyoles i dels CIE, i que l’estat espanyol és el responsable de la Llei d’Estrangeria, en cap proclama es pronuncià la paraula “Espanya”.

El gènere normatiu heterosexual arrivà amb Colom. Pancarta al monument
Monument de Barcelona a Cristòfol Colom
El que està passant a Equador fou present durant tota l’acció reivindicativa
Diferents accions performatives a la base del monument
Parlaments de cloenda amb l’edifici de la capitania militar al fons

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×