Assalt al Parlament

En commemoració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya, La Plataforma 1 d’octubre – de 2017 – que aglutina diverses entitats i organitzacions catalanes com l’ANC, Òmnium i els CDRva convocar una manifestació a la tarda de l’1 d’octubre de 2018. El recorregut anava des de la plaça de Catalunya de Barcelona, fins al Parlament, al Parc de la Ciutadella. La capçalera estava formada per persones que portaven les urnes utilitzades per votar als diferents col·legis electorals.
La manifestació va ser força concorreguda, es parla de més de 180.000 assistents, i moltes persones van escurçar per diferents carrers, al voltant del recorrecorregut, entre ells La Via Laietana. Aquí, davant la comissaria de la Policia Nacional hi va haver algun incident i els Mossos van intervenir fent alguna càrrega.
La manifestació va arribar a les portes del Parlament amb una mica de retard, i en un escenari preparat a tal efecte, diferents persones de diferents edats i municipis van fer parlaments per portar el mandat de l’1 d’octubre. Una de les persones, una dona castellanoparlant de Sabadell, va retreure les càrregues policials contra els manifestants que van ocupar la plaça Sant Jaume, per tal d’evitar que la manifestació del sindicat policial, JUSAPOL, fes allí un homenatge als policies i guardia civils que van violentament durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Al final dels parlaments, es va entregar al President de la Generalitat, Quim Torra, i al president del Parlament, Roger Torrent, un manifest reivindicant l’esperit i el mandat de l’1 d’octubre. Tot seguit, els dos presidents van marxar en els vehicles oficials entre proclames dels assistents com “El poble mana, el govern obeeix” i la petició de dimissió del conseller d’interior, Buch, i del president, Torra.
Un cop desconvocat l’acte per part de les entitats, també pel CDR Catalunya a les 21:40 pm, alguns participants no van abandonar els voltants del Parlament i van començar a tenir actituds més crispades tot intentant guanyar posicions, de cara al que després seria un intent d’entrar al Parlament. En general aquestes actituds dels manifestants van ser pacífiques amb alguna excepció. Un històric de l’independentisme català deia que si no els parava ell, no els podria parar ningú, mentre una noia al seu costat patia un atac d’ansietat. No els va parar ni ell ni d’altres persones d’edat que es dedicaven a contenir a uns encaputxats força joves que no encaixen pas en el perfil de membres dels CDR, molt més grans i d’actituts nítidament revindicatives i pacífiques.
Els Mossos van fer tasques de contenció, sense carregar, i van recular fins a l’interior del Parlament, tancant-se a dins. Altres antidisturbis van marxar a les furgonetes pròximes.
Després d’una estona en què la gent va estar concentrada pacíficament davant la porta del Parlament i els seus voltants, la policia va actuar i va dissoldre sense quasi cap cop de porra i sense detencions. En uns breus minuts la concentració ja havia perdut a la major part de participants. Els que quedaven marxaven tranquil·lament, pel seu propi peu, fora del Parc de la Ciutadella.
A l’Arc del Triomf i la Ronda Sant Pere van haver-hi alguns incidents aïllats amb llançament d’objectes, algun contenidor per terra i l’incendi d’una caixa de cartó.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×