La gàbia invisible de María Galindo

Per primera vegada, María Galindo, porta “La gàbia invisible” a Barcelona de la mà de Red de Migración, Género y Desarrollo. Aquest 22/05/2019, la xarxa feminista i descolonial ha organitzat la intervenció de l’activista i un debat posterior sobre descolonització i despatriarcalizació.
Com a part de l’Escola Feminista Descolonial, la Red de Migración, Género y Desarrollo inicia una nova edició amb aquesta presentació.

“La gàbia invisible” és una obra performativa de María Galindo, interpretada per ella mateixa. Des de l’interior d’una gàbia i amb una bola del món, l’artista fa una arenga de carrer que tracta de lluites, esperances i utopies feministes, en un context oposat d’auge del feixisme.

María Galindo Neder (La Paz, Bolívia; 1964), és una activista feminista descolonial, psicòloga i comunicadora. Segons ella mateixa, ha estat la primera lesbiana que ha reconegut la seva condició públicament a Bolívia. Cofundadora de Mujeres Creando, moviment feminista radical bolivià, nascut el 1992 que fa del carrer el seu principal escenari del seu l’art performatiu i grafitis. Aquestes formes d’expressió generen controvèrsia. María Galindo, ha estat detinguda per la policia boliviana, patint maltractament físic en alguna ocasió.

Des de Mujeres Creando, critica el feminisme absorbit per l’aparell estatal de tots els governs, convertit en una tecnocràcia de gènere i en ONG que es lucren amb la pobresa i recluten les dones per fer-les submises beneficiàries. El juny de 2017, aquest col·lectiu va presentar el llibre “No hay libertad política sin libertad sexual”, construït a partir d’entrevistes a diputats de l’Assemblea Legislativa, després de les declaracions homòfobes d’un portaveu del partit del president Evo Morales, l’anomenat Movimiento al Socialismo-Instrumento Político por la Soberanía de los Pueblos (MAS-IPSP).

També codirigeix Radio Deseo, emissora que agrupa veus de diferents organitzacions socials, gèneres musicals i camps del coneixement. Des d’aquesta emissora, l’única feminista a Bolívia, combat el masclisme, la misogínia, l’homofòbia, al racisme, al classisme, i defensa el respecte a l’avortament i a les treballadores sexuals.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×