La Mare de Déu de la Porta

La Hermandad de la Virgen de la Puerta de Barcelona, coincidint amb el III diumenge d’Advent, fan el tradicional homenatge a la Mare de Déu de la Porta, verge molt estimada al nord del Perú i patrona del país.
A l’Església de Santa Maria de Montalegre (Barcelona, districte de Ciutat Vella) se celebra una missa de 12, la festa de la Inmaculada Virgen de la Puerta. Després, la germandat fa una processó pels carrers del barri.
Tot l’any, la imatge es pot venerar en el mateix temple i està situada, al costat de la porta d’accés a la capella de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa.
El culte a La Mare de Déu de la Porta és originari de la Ciutat d’Otuzco, al nord del Perú. Cap al 1670, davant un imminent atac d’uns pirates holandesos, una imatge de la Immaculada Mare de Déu va ser traslladada de la Catedral fins a la porta de la ciutat per tal de demanar-li protecció. Finalment, els pirates no van llançar l’atac i el poble d’Otuzco no va dubtar que fou gràcies a la protecció de la Mare de Déu.
Les fotos són del final de la celebració, quan treuen la imatge engalanada del temple enlaire. Prèviament, unes devotes cremen encens i resen mentre els grups de ball anomenats els Gitanos, les Colles i els Negres, esperen per començar la processó. Destacar el grup dels Negres, ja que representen amb les seves cadenes i la seva pobra vestimenta de tela de sac, els esclaus que un dia pogueren escapar de les plantacions de sucre dels latifundistes espanyols. Existeix la llegenda que fou la pròpia Mare de Déu de la Porta la que els ajudà a fugir indicant un amagatall. Els negres, com passa en altres països andins, no són tals, si no indígenes que pinten les seves cares de negre.
Quan surt la imatge els feligresos fan esclatar uns tubs plens de paperets daurats i de colors que cauen en forma de pluja pel recorregut que marca la catifa vermella.
Abans d’arribar al portant, un mariachi canta un parell de ranxeres en honor de la Verge i una banda de música toca l’himne nacional del Perú.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×