Les falles, La Pobla i l’empoderament de les dones

Cada 17 de juny, se celebren les falles en honor a la Verge de Ribera patrona de La Pobla de Segur (Pallars Jussà – República Catalana). Aquesta festa, com la resta de falles pirinenques, és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’origen pagà de les falles, el del foc encès pel solstici d’estiu, no és altre que el de l’adoració al Sol. Les falles de La Pobla sorgeixen als anys 50 del passat segle, a partir d’una iniciativa de l’alcalde Josep M. Boixareu Areny (la Pobla de Segur, 1915 – Barcelona, 2004), el qual va demanar ajuda per dissenyar la festa a l’Esbart Dansaire de La Pobla de Segur i a l’etnògraf Joan Lluís (Montardit de Dalt, 1912 – Barcelona 1999) per a la composició musical de la cercavila. En Boixareu, militant de la FETJONS i alcalde franquista, va dur a terme aquesta iniciativa dins d’una idea global de promoció turística, no només de La Pobla de Segur sinó dels dos Pallars i de la Vall d’Aran. Aquesta tenia el seu epicentre a l’Oficina de Turisme de La Pobla, també creada per ell mateix. Aquest alcalde poblatà va ser un agent dinamitzador econòmic de la comarca, fonamental per entendre el desenvolupament d’aquestes comarques pirinenques a les dècades dels anys 50 i 60.

Les falles han passat per diverses vicissituds, incendi de la muntanya de Santa Magdalena inclòs, i en algun moment quasi van estar a punt de desaparèixer. En l’actualitat l’impuls i organització recau en l’Associació de Fallaires i Pubilles de La Pobla de Segur, que han portat a la festa a un moment dolç, amb més de cent parelles fallaires aquest any.
Fins ara, els homes baixen les torxes per la muntanya i les dones els esperen al camí de la muntanya de Santa Magdalena, amb coca, vi i un pom de flors per ofrenar a la Verge, segons els casos. Un cop reunides les parelles, es desfila pel poble fins a la plaça del Mercat, on es fa una gran foguera amb totes les torxes. Seguidament, es fa l’ofrena de les flors a la Verge de Ribera i, finalment, es clou la festa amb una gran sardana formada per totes les parelles a la plaça de l’Ajuntament.

Una iniciativa de dones membres de l’Associació de Fallaires i Pubilles ha proposat i aconseguit que per aquest s’eliminin els rols de gènere en la festa. A partir de la baixada del disset de juny de dos mil divuit, tant homes com dones poden realitzar el paper de fallaire i de pubilla. El gran repte per a l’associació serà conjugar la memòria històrica amb la pluralitat dels rols actuals. Reservar en exclusiva un paper tradicionalment passiu per a les dones està força allunyat dels temps que corren. Cal dir que en aquesta edició i en el nou format, tothom semblava sentir-se confortable.
Per aquest i per altres esdeveniments, sens dubte, el 2018 passarà a la història com un any d’empoderament per a les dones a catalanes. Visca!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×