L’independentisme es manifesta a Madrid

El passat 16/03/2019, es va fer una multitudinària manifestació a Madrid amb el lema “L’autodeterminació no és delicte”. Convocada per l’ANC, Òmnium, partits independentistes i d’altres entitats de l’estat espanyol, va aplegar milers de persones en ple judici dels presos polítics catalans.

Més de 500 autocars, quinze trens AVE plens, avions i moltíssims cotxes han servit per traslladar a milers i milers de persones a Madrid, procedents de Catalunya, però també Euskadi, Galiza, Andalussia o el País Valencià.
Molts dels autocars van anar i tornar el mateix dia, és a dir, més de set hores d’anada i set de tornada. Jo vaig fer el viatge amb l’ANC de Sant Martí (Barcelona). Els nostres autobusos van sortir de davant l’Auditori i la primera parada fou al km 341 de la N-II, a l’àrea de servei d’Alfajín (Saragossa). No sé si havien quedat o va ser una coincidència, el cas és que, de cop, s’hi van aplegar més d’un centenar d’autocars. Es van formar unes grans cues per utilitzar els lavabos i demanar un entrepà o un cafè al bar de l’hotel una tasca impossible.
Però el més impressionant va ser arribar a Madrid, al passegi de la Castellana i veure unes immenses fileres d’autocars que n’ocupaven bona part dels vorals.

Àrea de servei d’Alfajín
Esmorzant a l’aparcament dels autocars
El bar de l’hotel ple de gent
El passeig de la Castellana es va omplir d’autobusos
Manifestants sortint del ‘àrea d’aparcament
Barretines a la Castellana

Curiós veure passar estelades i samarretes independentistes pels voltants de la plaça Colón, on es troba la mare de totes les banderes espanyoles. Allí, encara que minoritaris, ja vam poder gaudir dels primers insults i vives a Espanya. Em va semblar que la gent que anava a la manifestació s’esperava més reaccions i rebuig. En general, els madrilenys prou preocupacions tenen cada dia i reaccionen igual que els barcelonins quan es convoca una manifestació unionista. La ciutadania local evita els carrers per on se celebrarà l’esdeveniment i l’hora que el gremi de la restauració no fa fàstics de la clientela d’aquell dia: Els diners no tenen pàtria.

Plaça Colón
Fent un entrepà de calamars
Estelades a la Puerta del Sol
Passeig del Prado
El Prado en obres

Fort nivell de protecció policial del president Torra. Als Mossos que habitualment l’acompanyen s’hi van afegir agents de paisà de la Policía Nacional – espanyola -. Moltes i molts representants del govern i partits catalans van desplaçar-se a Madrid.

El president Torra i el conseller Damià Calvet esperant l’inici de la marxa
Rufián i Maragall gaudint del moment
Joan Tardà nostàlgic?
Manifestants i cordó de seguretat de l’ANC
Reivindicant la llibertat del les preses polítiques
Una urna del pla B

Pel que fa a la manifestació, a més de milers de catalanes i catalans vinguts en els autocars de l’ANC i Òmnium, trens i avions, hi havia representants de la Castella comunera, basqués i bascos d’Alsàsua, membres del Sindicato Andaluz de Trabajadores/as, per posar alguns exemples. Destacar a diferents “comandos” Fairy que van fer les delícies dels assistents.

Vinguts d’Euskadi
Sindicat Andalús de Treballadors/res
Banderes d’Izquierda Castellana
Comando Fairy
La Cibeles rodejada d’independentistes
Mega bandera versió independentista
Capçalera de la manifestació

Em va agradar molt l’estil i el contingut del discurs d’en Marcel Mauri. Frases com “no deixar-se manipular pels partits i els mitjans que només busquen la confrontació”. “El nostre compromís amb la justícia universal també és el vostre compromís”, adreçades a les ciutadanes i ciutadans de l’estat espanyol, em van semblar molt adients i més en el context que es van pronunciar.

La periodista Patricia López
Capçalera davant l’escenari
Elsa Artadi xatejant
Marcel Mauri, Òmnium Cultural
Borràs, Torra, Mas, Alonso-Cuevillas
Actuació a l’escenari de l’acte
Ramon Cotarelo
Cloenda de l’acte amb l’Ajuntament de Madrid de fons

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×