Al voltant del dia 12 del mes de novembre, Salàs de Pallars celebra “La Fira de Peu Rodó“. Es tracta d’un homenatge i recordatori d’una de les fires més importants de la península Ibèrica i la primera de Catalunya, pel que fa a la compravenda de mules. Ininterrompuda durant uns 600 anys, aquesta fira va deixar de fer-se a principis dels anys 70, del segle passat, amb la total consolidació dels tractors a les explotacions agràries.
El 2005 es recuperà aquesta rememoració, creant-se al poble un ambient que recorda la fira dels temps passats, encara que ja no queden mules ni matxos per a vendre, ni els visitants lloguen llits a totes les cases del poble, convertides en hostaleries.
El bestiari local i popular els recorda amb personatges com “lo Sobrany“, “els Cavallets” i alguna mulassa convidada a la fira. Junts fan la cercavila i els balls de lluïment. “Lo Sobrany” participa com a estrella del tracte escenificat a una de les eres on s’estacaven moltes de les 2.000 mules i matxos portats des de tota la península.
Actrius i actors escenifiquen escenes típiques de les últimes dècades de la fira: Els firandants, els grans protagonistes, passejant amb els seus bastons anomenats “quinquillanya” o jugant a la “Botifarra” fumant un “caliquenyo“; Venedors ambulants amb la seva camioneta repleta de mantes; gitanes i gitanos que acompanyen la fira llegint la mà i comprant i venent algun animal; guàrdia civils, monges i capellans vetllant per la integritat del patrimoni material i moral dels firandants.
Al públic i als artistes s’obren els antics i típics espais del poble, tancats des de fa 45 anys, per tal de recordar escenes firals com el tracte o el cabaret.
Aquest reportatge documental correspon a fotos dels últims anys. Són de la recreació de l’espectacle que històricament es feia al Cafè Degà i que en la nova fira es representa al Cafè Salon. L’any 1959, “Circuitos Kloryday” feia un espectacle de tipus folklòric i d’altes varietats, anomenat “Fantasía Española“, segons explica Josep Maria Espinàs a la revista Destino. Potser tenia a veure amb la pel·lícula musical de Javier Setó, estrenada l’any 1953 amb el mateix nom.
La companyia de teatre “A Galet“, de Tremp, fa un espectacle de revista amb cançons de l’època, repetint-lo en dues sessions perquè tothom el pugui veure. Les taules i cadires del cafè s’omplen de públic i la majoria n’ha de gaudir dempeus.
Les vedets cada any canvien els seus números musicals que consta d’actuacions de duets de ball i cantants solistes. El mestre de cerimònies també s’esforça a emular al de la pel·lícula “Cabaret“, interpretat per Joel Grey. Altres actors i actrius de la companyia fan de diferents personatges barrejats entre el públic.
L’espectacle sempre acaba amb grans aplaudiments del públic que marxa encantant amb les actuacions.
Cabaret al Cafè Salon
Prev