El projecte DE(S)GENERADAS 70 AÑOS DE MEMORIA VIVA DEL TRANSFORMISMO és un espectacle de varietats que combina el transformisme clàssic, el travestisme i el drag, creat per l’Ateneu del Raval i Dragisburning, amb la direcció artística de Rubén Antón i la col·laboració de Raval Cuir i Teatre Arnau Itinerant.
Al De(S)genreradas, en un parell d’hores, l’espectadora pot fer un curs accelerat sobre com desafiar les normes de la identitat des de d’alt d’un escenari, en total llibertat. Un espectacle de color, fantasia i militància al voltant de la preformativitat artística de l’expressió del gènere.
Vaig proposar a la producció de fer un reportatge, cosa que em va permetre fotografiar l’espectacle, entre 2021 i 2023 a l’Ateneu del Raval i al Festival Molinex (El Molino), festival produït pel Grec.
Als cicles del De(s)generadas hi han actuat artistes relacionades amb diferents facetes del canvi i trànsit de gènere i el vedetisme.
He fotografiat el transformisme clàssic d’Adrián Amaya, Juan Reina i Marvin Salas, a la trash diva Lady Braga, també a la vedet Debora La Pícara, el travestisme caribeny del Poble Sex de Geri Lavatza , els drag kings que combinen l’humor i la reivindicació, Capitano Barbaconyo, Durruti, Flama o Don Amor,a l’activista Missex que sota la seva màscara amaga qualsevol mena d’identitat, a la queer Translocura, La Moreno Travesti, la també travesti i científica Lana Vuli, o a la drag queen latina Putella de Ville. I la més destacada de totes, l’artista del transformisme, Gilda Love, “la cachonda de Cádiz”, una icona de la Barcelona canalla que amb 98 anys encara actua sobre els escenaris i que va escriure la seva historia artística al París del cabaret de Madame Arthur, a la Bodega Apolo, El Cangrejo o el Barcelona de Noche, quan el carrer de Les Tàpies era l’epicentre del Barri Xino com a lloc de concentració de transformistes i transexuals.
Projecte fotogràfic: