Nació Roma

El 8 d’abril és el Dia Internacional del Poble Gitano i se celebra a molts països del món, des del 1971. Vol reconéixer la història, la llengua i la cultura d’aquest poble.
Algunes de les fotos d’aquest treball corresponen a la “Cerimònia del Riu”, celebrada a Sant Adrià del Besòs. Aquest dia, els gitanos de tot el món es reuneixen als marges dels rius. De forma conjunta, les dones fan l’ofrena de flors, llançant pètals a l’aigua, símbol de la llibertat. El homes fan l’ofrena d’espelmes depositant-les al riu, en memòria de les víctimes de la xenofòbia i el racisme, en record dels avantpassats.
Altres fotos, un segon bloc, corresponen a la festa celebrada el mateix dia per la tarda, sota l’Arc del Triomf, a Barcelona. Es va fer un festival amb actuacions musicals i desfilada de moda.
Vist a Catalunya, on el fet nacional és molt potent, sembla que aquesta celebració hauria de ser molt més popular. No sé si encara queda recorregut perquè prenguin veritable conciència com a poble, però són evidents els esforços de les entitats gitanes perquè el fet cultural s’homologui als nous temps. En aquest sentit, per a mi va ser molt destacat i visible el contacte dels joves gitanos amb la modernitat.

Prev

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×