L’agent UC563 li rebentà l’ull a en Roger Español

Segons va informar IRIDIA (Centre per la Defensa dels Drets Humans) en roda de premsa, el passat 19/07/2019, han identificat a l’agent que va ferir en un ull a Roger Español. Els advocats d’aquesta organització han presentat en el jutjat competent les proves de les anàlisis realitzades, recolzats en les imatges que s’han recuperat d’aquest fatídic succés.

Barcelona es va despertar amb pluja. El Ramon Llull estava rodejat de ciutadanes i ciutadans amb paraigües disposats a defensar les urnes i votar. Era l’1 d’octubre de 2017, el dia del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Les urnes i les paperetes feia unes hores que eren en aquest col·legi electoral, situat prop de la Sagrada Família.
Furgonetes de la Policía Nacional espanyola apareixen i els antiavalots es despleguen tot prenent posicions davant la porta d’accés al pati de l’institut. Les concentrades i concentrats de totes les edats resisteixen pacíficament.

Els policies espanyols desplegats al voltant de l’institut Ramon Llull

Els policies aconsegueixen fer fora la gent de davant la porta d’entrada, però no la poden obrir. Escalen les tanques de l’institut i aconsegueixen accedir al pati i obrir la porta perquè entrin la resta dels seus companys. Al cap de pocs minuts, a les nou del matí, la policía Nacional surt per la porta de Consell de Cent amb les urnes.

La premsa segueix els esdeveniments
Policies de paisà llestos per entrar a retirar les urnes
Preparats per entrar assaltant la tanca
Antiavalots custodiant l’accés al recinte
La policia aconsegueix obrir la porta
Repartint paperetes
Els manifestants mostren les paperetes de vot
Els policies abandonen el recinte
Roger Español entre la multitud
Els antiavalots fan un cordó protegint les furgonetes

Una part dels antiavalots reculen cap al carrer de Marina. Sense que es produeixi cap agressió i amb les mans aixecades, la gent els va acompanyant mostrant les paperetes de vot. Alguns policies fan un cordó de seguretat, per tal que les furgonetes que hi ha a Consell de Cent puguin marxar. Entre aquests policies està l’agent escopeter UC563.

Comandaments policials
L’escopeter UC563 forma part del cordó policial
Continua plovent

Al carrer Sardenya, des de Diagonal, hi ha una altra filera de furgonetes amb antiavalots preparats. Un grup de persones s’asseu pacíficament tallant el carrer, intentant que no puguin marxar els vehicles. Creuen que en aquestes furgonetes van les urnes. Els bombers intenten convèncer la gent perquè deixin passar els vehicles policials. Entre les persones assegudes hi ha en Roger Español.

Filera de furgonetes policials al carrer Sardenya
Els bombers se situen entre els concentrats i la policia
Els bombers intenten convèncer la gent que dixi el pas lliure

L’agent UC563 i altres policies s’han desplaçat cap al carrer Sardenya. UC563 reforça el contingent que està preparat amb escuts i porres, davant els asserguts. Entre uns i els altres, els bombers. UC563 potser tenia davant seu a en Roger, el manifestant a qui uns instants després rebentarà un ull d’un tret de pilota de goma.

L’escopeter UC563
Roger Español assegut entre els concentrats
Comandaments policials

Observadores i observadors internacionals registren amb el mòbil tot el que està passant. També fotoperiodistes i càmeres de vídeo fan la seva feina. Tot plegat formarà part d’un material gràfic històric i formidable.

Observadora i observador internacionals

Després d’amagar de passar amb els vehicles per sobre la gent, els antiavalots carreguen contra els asseguts. La comitiva policial s’obre pas amb força facilitat. Alguns manifestants llancen tanques metàl·liques al mig del carrer intentant detenir les furgonetes. Roger s’allunya de la caravana de furgonetes i s’ho mira tot des de la distància, des de l’altre costat del carrer.

La Policía Nacional carrega contra els concentrats
Alguns llancen tanques per tal d’impedir que marxin les furgonetes
Els antidisturbis acompanyen les furgonetes
La policia es retira en direcció a la Gran Via
En Roger Español s’ho mira des de la vorera (al fons)

Els policies es reagrupen quasi a l’altura de Gran Via. No veig res que ho justifiqui, però els escopeters treuen els cartutxos verds característics i llancen salves intimidatòries. De cop, un dels antiavalots abandona la formació i es desfoga a cops de porra contra un dels manifestants.
Tot passa molt de pressa. Segons els resultats de la investigació duta a terme per IRIDIA, l’agent U563 dispara una pilota de goma que rebenta l’ull dret a en Roger. El tret es fa a menys de 100 metres. Em tremola tot. Les fotos d’en Roger recaragolant-se de dolor a terra em surten totes trepidades. Em falta l’aire i entro a la porteria del costat. Dues dones espantades em fan seure en una butaca. Miro cap al rebedor, en direcció al carrer. Estan atenent a algú dins el portal.
Un gegant que feia uns minuts s’havia encès una cigarreta al costat dels antiavalots i parlà amb ells amigablement, els fa fotos amb el mòbil. Mentrestant, les furgonetes amb l’agent U563 i els seus companys abandonen el lloc dels fets a tota castanya.

Una pilota de goma ha impactat contra l’ull dret d’en Roger Español
Un altre ferit és atès en una porteria
Pancarta antifeixista
Un tècnic sanitari atenent un ferit

L’ús de pilotes de goma està prohibit a Catalunya des del 30 d’abril de 2014, per acord del seu Parlament.

Pilota de goma i cartutx mostrats per uns concentrats

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×