Una acampada republicana

La tarda del dimarts, 30/01/2018, un cop la investidura quedà ajornada pel president del Parlament de Catalunya, milers de persones que es trobaven concentrades a les portes del Parc de la Ciutadella, van decidir desbordar-les i arribar fins a les portes del Parlament, fortament custodiades pels Mossos. Passades les hores, cap al capvespre, els manifestants que encara mantenien la concentració en favor de la investidura de Carles Puigdemont, decidiren acampar-hi. A mitjanit, van votar si es quedaven a dormir o no davant la cambra catalana. Algunes fonts diuen que es va produir un empat a 60 entre els concentrats. De tota manera, aquella nit, la policia catalana no els van permetre romandre al Parc de la Ciutadella i van decidir desplaçar-se a plaça Catalunya i acampar “per iniciar una mobilització permanent, fins que el mandat del poble sorgit a les urnes sigui implementat”.

Segons informa Despertem República, una plataforma que apareix a les xarxes socials per primera vegada, el 26/11/2017, i que es definia en el seu primer tweetcom “un grup d’acció impulsat per un grup de ciutadants amb ganes de la mobilització permanent per defensar les nostres institucions i el nostre govern legítim”, l’ és una iniciativa popular sense cap vinculació a  entitats o personatges públics. Destacar, entre la vintena d’integrants, dues senyores que teixeixen bufandes groges, el color que reivindica l’alliberament dels presos polítics catalans, com si fossin unes Penèlopes tot esperant el retorn d’Ulisses a Ítaca.

Un dels participants explicà a NacióDigital2 que van creure que “això no podia quedar així, que calia fer alguna cosa més gran pel país, perquè els catalans necessitem recuperar les nostres institucions”. També, a Catalunya Radio3, l’Adrià, comentà que és l’hora del poble, de continuar al carrer, que les entitats treballin conjuntament i reclama que hi hagi investidura i que no hi hagi eleccions. Segons aquest portaveu improvisat, la investidura ha de servir per a alguna cosa, per formar govern.

Les manifestacions i concentracions del 30 d’octubre que, en un primer moment, donaven suport a la sessió d’investidura, al ser desconvocada pel president del Parlament, van passar a expressar un rebuig  a aquest ajornament i per això és van mantenir les convocatòries, per part de l’ANC i els CDR. L’acampada que es volia fer dabant el Parlament era una forma de pressió en el sentit que es recuperés el guió de la investidura de Carles Puigdemont.

Evidentment, els catalans republicans necessiten i volen recuperar les seves institucions, però no estan disposats que sigui un retorn a la pantalla de l’autonomisme i el que volen és implementar la república, la que votaren l’1 d’octubre i refrendaren el 21 de desembre amb tant de sofriment i tant d’esforç. Formar govern a tota costa significa respectar el que la majoria de votants independentistes volien – el restabliment de l’ordre republicà -, o més aviat és una claudicació davant el bloc del 155, la Monarquia i el govern de l’estat, per por a les conseqüències?

Per a alguns Puigdemont és allò que tanmateix pot ajudar a debilitar l’enemic, seguint el que deia Sun Tzu4: “Si el teu oponent té un temperament colèric, intenta irritar-lo”.

1. https://twitter.com/DespertemRep/status/934755605583196160
2. Sergi Ambudio, Acampada a la plaça de Catalunya per «despertar» la República. Naciódigital. 01/02/2018. https://www.naciodigital.cat/noticia/147760/acampada/placa/catalunya/despertar/republica
3. http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/estat-de-gracia/acampada-a-placa-catalunya-ens-quedarem-fins-que-hi-hagi-investidura-i-veiem-com-va/audio/990374/
4. Sun Tzu, L’Art de la Guerra: Capítol I, Sobre l’evaluació.Wikisource. https://es.wikisource.org/wiki/El_Arte_de_la_Guerra:_Cap%C3%ADtulo_I

4 Comments:

 • Gretchen febrer 04, 2018 / Reply

  Increíbles tus fotos ,fascinantes

  • admin febrer 05, 2018 / Reply

   Muchas gracias!!!! 😉

 • Irene febrer 05, 2018 / Reply

  Buenas fotos y reseñas☺

  • admin febrer 05, 2018 / Reply

   Ohhhhh!!! Muchas gracias, Irene. Ya está disponible también la versión en español, por si te es más comodo de leer.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×