El Procés unionista

Des de finals de setembre i durant el mes d’octubre de 2017, com a resposta a l’activisme independentista, durant les setmanes anteriors i posteriors al referèndum i a la proclamació de la república catalana, l’unionisme espanyol va fer un seguit de manifestacions. Fins aleshores, només l’independentisme aconseguia mobilitzar a centenars de milers de persones. Durant aquest període, catalans unionistes i gent arribada d’arreu del territori espanyol van concórrer a les manifestacions més multitudinàries d’aquest signe, fetes mai a Catalunya.

  • Una de les primeres manifestacions i concentracions unionistes que se celebren abans del Referèndum es fa a la Plaça Sant Jaume, el dia vint-i-vuit de setembre. Fou una resposta a les cassolades independentistes. La idea era cantar la cançó de Joan Manel Serrat, “Mediterráneo“, davant el Palau de la Generalitat, cosa que no es va aconseguir, almenys de forma massiva. En manifestacions posteriors es va adoptar com a himne de facto la cançó de Manolo Escobar, “Y viva España“.
  • El trenta de setembre, en algunes ciutats d’Espanya se celebren concentracions i manifestacions en contra del referèndum d’autodeterminació. A Barcelona, diferents organitzacions unionistes també van convocar a una manifestació que va transcórrer per la Via Laietana, des de la plaça Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume. Hi va haver greus incidents provocats per ultres, especialment dirigits a les pancartes relacionades amb la democràcia i el referèndum, a la façana de l’Ajuntament i a altres edificis de la plaça.
  • El set d’octubre, La plataforma #Hablemos va congregar a milers de persones a diverses localitats espanyoles. Eren manifestacions convocades demanant diàleg entre els governs de l’estat espanyol i la Generalitat de Catalunya. A Barcelona, milers de persones vestides de blanc es van concentrar a la plaça Sant Jaume.
  • Societat Civil Catalana organitzà una gran manifestació el vuit d’octubre, un dia després de la concentració #Hablemos. Hi assistiren nodrides representacions dels partits unionistes que després donarien suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, PP, PSOECiudadanos. Les previsions es van desbordar. Hi van acudir persones d’arreu de Catalunya i d’arreu de l’Estat. Els manifestants cridaven consignes que demanaven l’empresonament del president Puigdemont.
  • Com cada 12 d’octubre se celebrà una manifestació unionista al centre de Barcelona que aplega més participants que d’altres anys, encara que no arriba al nombre de mobilitzats en l’última manifestació convocada per Societat Civil Catalana. “Cataluña sí, España también” és el lema que vol reivindicar la unitat d’Espanya i l’oposició a la independència de Catalunya. Paral·lelament, se celebra una manifestació minoritària de caràcter ultra a Montjuïc. Amb dues manifestacions coincidiren en el temps. Al reportatge només hi ha imatges del transcurs d’aquesta última.

 

Fotos del reportatge. Seleccionant (clic) una foto, es pasa al format galeria.

2 Comments:

  • Lluís Olivé Bulbena gener 30, 2021 / Reply

    Pere molt bona feina!!!
    Salut i cuideu-vos

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×