Ovelles serranes

A l’estiu de l’any 2015 vaig començar aquest projecte fotogràfic. Es tracta d’un treball que recull imatges de diferents ramats d’ovelles del Pallars, l’Alta Ribagorça, del concurs de gossos d’atura de Llavorsí i d’una explotació de llet d’ovella per a fer formatges. A les muntanyes de Castellars (Alta Ribagorça), Erta (Alta Ribagorça) o Llessui (Pallars Sobirà) , aprofitant l’estada a les pastures d’alta muntanya dels grans ramats que apleguen ovelles de la raça autòctona Xisqueta de diferents propietats, vaig realitzar una sèrie de fotos, normalment els dies que es donava sal a les ovelles – l’herba de les muntanyes pirinenques té un dèficit de minerals – i se separa el bestiar a punt de criar o malalt.

Al reportatge es pot veure el ramat de Corroncui (Alta Ribagorça) amb el que es fa un dels formatges catalans de llet d’ovella, de més qualitat. En aquest cas les ovelles són de raça Assaf, molt més productives pel que fa a litres diaris que les ovelles de carn com la Xisqueta. També fotos de caràcter esportiu de l’històric concurs de gossos d’atura de Llavorsí. Il·lustra les habilitats dels companys dels pastors i pastores, la majoria d’ells de la raça Border Collie, més útils per a concursos que la Pastor del Pirineu.

La cria i explotació de les ovelles serranes i més en concret de l’ovella de raça Xisqueta, coneguda també com a Pallaresa, forma part de la base cultural dels dos Pallars i de l’Alta Ribagorça. Tot un estil de vida influït per la transhumància de les pastures d’hivern a les d’estiu, la cria dels corders, ha donat peu a una arquitectura concreta, una gastronomia única, paraules específiques, l’ús i cura de llana com a matèria primera de roba i matalassos, els oficis lligats a aquests animals, l’artesania i les fires comercials. En definitiva, sense les ovelles, no es pot entendre el passat i la vida a les valls i muntanyes d’aquesta part de Catalunya.

Encara que la meva fou la primera generació que no va treballar amb les ovelles, el meu entorn familiar va seguir lligat a aquests animals. Com a pallarès amb arrels a Corruncui, Manyanet o Peracalç, interpreto també el meu passat a partir d’aquesta raça Xisqueta originària de la Vall Fosca i la Vall de Manyanet.

 

Galeria de fotos del reportatge:

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

top
×